Communicatie

dreamstime_s_36337928

“Als je kinderen die geheel verschillende talen spreken op straat met elkaar laat spelen,

begrijpen ze elkaar na enkele dagen.

Waarom? Omdat zij geen enkele moeite doen elkaar te verstaan.

Zij komen geen ogenblik op het idee de taal als een middel tot communicatie te zien.

Karel van het Reve

“Hoi hoe gaat het met jou?” “Nou, wel lekker.” “Alles ook goed met jou?” Iets zeggen, de ander luistert en reageert op wat jij zegt, dat is communicatie.

Moeilijk gezegd: Communicatie is contact maken met elkaar. Op Wikipedia staat: “Een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaar signalen te reageren”.

Actie is reactie, jij doet of zegt iets en die ander reageert daarop.

Om elkaar goed te kunnen begrijpen moet je in staat zijn gezichtsuitdrukkingen te begrijpen, weten wat woorden betekenen, kennis van gezegdes en uitdrukkingen hebben en het kunnen spreken van woorden en te begrijpen taal voor de ander.

Daarnaast moet je in staat zijn om uit te drukken aan de ander wat je wilt, het verbaliseren van je boodschap aan de ander. En je moet goed kunnen luisteren, begrijpen wat je hoort en dit weer vertalen naar een reactie naar de ander.

Een andere vorm van communicatie is lichaamstaal. Lichaamstaal gaat voor woorden. Je ziet al wat iemand bedoelt voordat iemand het zegt. Tenminste als de spiegelcellen goed werken. Anders is dat moeilijk om te leren. Gelukkig kunnen we heel veel bereiken door oefenen.

Zonder communicatie voel je je afgesneden van anderen, afgesneden van de wereld. Het is dus belangrijk dat je kind leert communiceren met andere kinderen en volwassenen.